Miksi banaani närästää? Herkullisen hedelmän kirous

Kirjoittanut: Sanna
miksi banaani närästää

Banaani on monelle meistä rakas välipala ja smoothien rakennuspalikka. Mutta entä jos tämä keltainen kaveri ei olekaan niin lempeä maallemme kuin luulimme? Joillekin banaani nimittäin aiheuttaa ikävää närästystä ja happamia röyhtäyksiä. Mistä on kyse?

Tässä artikkelissa perehdyn banaanin ja närästyksen kummalliseen yhteyteen. Jaan tietoa niin ravitsemuksesta, ruoansulatuksesta kuin omista kokemuksistakin kroonisena banaaninfanina. Lupaan, että tämän luettuasi tiedät, kannattaako sinun harkita banaanidieettiä uudelleen!

Mitä banaani oikein sisältää?

Ensinnäkin on hyvä tietää, mitä ainesosia banaanista oikein löytyy. Pääasiassa banaani koostuu hiilihydraateista, kuiduista ja vedestä. Siinä on myös jonkin verran vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja B6-vitamiinia, sekä mineraaleja, kuten kaliumia ja magnesiumia.

Närästyksen kannalta olennaisia ovat kuitenkin banaanin sisältämät hapot ja sokerit. Banaanissa on muun muassa sitruunahappoa, omenahappoa ja maitohappoa, jotka voivat ärsyttää herkkää vatsaa. Lisäksi banaanissa on fruktoosia ja sakkaroosia, jotka ovat yksinkertaisia sokereita.

Itse huomasin banaanin haittavaikutukset kantapään kautta. Rakastin banaaneja aamiaisella, välipalalla ja iltapalalla. Kunnes eräänä päivänä vatsaani alkoi korventaa joka banaanin jälkeen. Oli pakko myöntää, että keltainen kaverini oli kääntänyt minulle selkänsä.

Ruoansulatuksen rumbaa

Miten banaani sitten kulkee läpi ruoansulatusjärjestelmämme? Suussa banaani pureskelun ja syljen vaikutuksesta. Sylki sisältää amylaasi-entsyymiä, joka aloittaa tärkkelyksen pilkkomisen jo suussa.

Mahassa banaaniin sekoittuu mahanestettä, joka sisältää suolahappoa ja entsyymejä. Nämä jatkavat ruoan pilkkomista ja samalla neutraloivat banaanin happamuutta. Jos mahanestettä on liian vähän tai se on liian laimeaa, banaanin hapot voivat jäädä ärsyttämään mahalaukun seinämiä.

Ohutsuolessa banaanin ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon. Paksusuolessa banaanin kuidut puolestaan toimivat prebiootteina, eli ravintona hyödyllisille suolistobakteereille. Nämä bakteerit tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka edistävät suoliston terveyttä.

Minulla banaanin matka ruoansulatuksessa tyssäsi usein jo mahaan. Tunsin, kuinka hapot jäivät polttamaan mahansuuta ja nousivat takaisin ruokatorveen. Välillä tuli myös ilmavaivoja, kun banaanin kuidut alkoivat käydä paksusuolessa. Ei kovin imartelevaa, mutta valitettavasti totta.

Närästystä vai yliherkkyyttä?

Miksi banaani sitten aiheuttaa joillekin närästystä? Yksi syy voi olla banaanin happamuus yhdistettynä yksilölliseen herkkyyteen. Joillain ihmisillä on luonnostaan taipumus refluksitautiin, jossa mahalaukun sisältöä nousee takaisin ruokatorveen. Banaanin hapot voivat pahentaa tätä oireilua.

Toinen mahdollinen syy on fruktoosin imeytymishäiriö. Tällöin banaanin fruktoosi ei imeydy kunnolla ohutsuolesta, vaan jää käymään paksusuoleen. Seurauksena voi olla ilmavaivoja, ripulia ja närästystä.

Itselläni ei ole todettu kumpaakaan vaivaa, mutta silti banaani aiheuttaa säännöllisesti vatsaoireita. Ehkä minulla on vain herkkä ruoansulatusjärjestelmä, joka reagoi banaanin happoihin ja sokereihin turhan innokkaasti. Tai sitten olen vain saanut tarpeekseni banaanista vuosien yliannostuksen jälkeen!

Banaanista eroon vai suhteen syventämistä?

Miten sitten toimia, jos banaani aiheuttaa närästystä? Yksi vaihtoehto on välttää banaania kokonaan ja korvata se muilla hedelmillä, kuten omenalla tai appelsiinilla. Toisaalta banaanin terveyshyödyistä ei ehkä halua luopua kokonaan.

Silloin kannattaa kokeilla syödä banaania pienempiä määriä kerrallaan ja yhdistää se muuhun ruokaan, kuten puuroon tai jugurttiin. Näin banaanin hapot eivät pääse ärsyttämään vatsaa niin paljon. Myös kypsyysasteella on väliä: raaka banaani on happamampi kuin kypsä.

Omalla kohdallani päädyin lopulta kompromissiin. Syön edelleen banaania silloin tällöin, mutta maltillisesti ja muun ruoan kanssa. Kuuntelen myös tarkasti kehoni viestejä: jos närästystä alkaa tulla, pidän banaanista taukoa.

Ja tiedättekö mitä? Banaanipaastoni aikana opin arvostamaan muitakin hedelmiä ihan uudella tavalla. Nyt suosikkejani ovat vesimeloni, mango ja kiivi. Joskus vähempi todella on enemmän – myös banaanin kohdalla!

Loppukaneetti

Banaanin ja närästyksen suhde on siis kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Toisille banaani on vatsan pelastaja, toisille kiusankappale. Omalla kohdallani banaani osoittautui petolliseksi ystäväksi – mutta onneksi suhteemme ei päättynyt eroon vaan etäisyyden ottamiseen.

Jos banaani aiheuttaa sinulle närästystä, tutki asiaa avoimin mielin. Kyse voi olla yksilöllisestä herkkyydestä, ruokavaliosta tai elintavoista. Älä syyllistä itseäsi, vaan etsi ratkaisuja ja vaihtoehtoja. Kuuntele kehoasi, se tietää parhaiten.

Ja muista, että vaikka banaani onkin herkullinen ja terveellinen hedelmä, se ei ole korvaamaton. Luonnosta löytyy lukemattomia muitakin makunautintoja ja terveyspommeja. Ole rohkea ja kokeile uutta – saatat yllättyä siitä, mikä sopii juuri sinun maallesi parhaiten.

Toivotan sinulle iloisia ja vatsaystävällisiä hedelmähetkiä – banaanin kanssa tai ilman!

Jätä kommentti