Miksi hengitys haisee? Yllättävät syyt ja tehokkaat ratkaisut

Kirjoittanut: Sanna
miksi hengitys haisee

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa hengityksesi haistaan epämiellyttävältä etkä tiedä miksi? Älä huoli, et ole yksin. Pahanhajuinen hengitys on yleinen vaiva, joka vaivaa monia meistä silloin tällöin. Mutta mistä se oikein johtuu? Ja miten siitä pääsee eroon?

Vastauksia on monia – suuhygieniasta ruokavalioon, kuivaan suuhun ja tiettyihin sairauksiin. Tässä artikkelissa pureudumme syvemmälle pahanhajuisen hengityksen syihin ja siihen, mitä voit tehdä raikastaksesi hengityksesi jälleen.

Suun bakteerit kuriin

Yksi yleisimmistä pahanhajuisen hengityksen aiheuttajista on huono suuhygienia. Jos et harjaa hampaitasi ja käytä hammaslankaa säännöllisesti, suuhusi kertyy bakteeripesäkkeitä, jotka tuottavat pahanhajuisia rikkiyhdisteitä.

Ratkaisuna on tietenkin ahkera harjaus aamuin illoin, sekä hammaslangan ja suuveden käyttö. Itse pyrin harjaamaan hampaani aina aamuisin ennen töihin lähtöä ja illalla viimeisenä asiana ennen nukkumaanmenoa. Ja kyllä, myös kieli kannattaa harjata kevyesti! Se on yllättävän tehokas niksi hengityksen raikastamiseen.

Säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat myös tärkeitä suun terveyden ylläpitämisessä. Ammattilainen huomaa alkavat ongelmat ajoissa ja osaa neuvoa oikeat hoitokeinot. Itse käyn tarkastuksessa pari kertaa vuodessa ja olen huomannut sen tekevän ihmeitä suun hyvinvoinnille.

Ruokavalio syyniin

Monet herkut saavat hengityksen haisemaan. Valkosipuli, sipuli, vahvat mausteet, kahvi, alkoholi – listaa voisi jatkaa pitkään. Ja moni näistä on sellaisia, joita tulee herkästi naposteltua pitkin päivää.

Jos huomaat tietyn ruoka-aineen aiheuttavan toistuvasti pahaa hajua, kannattaa sitä tietysti välttää. Itse rakastan valkosipulia, mutta tiedän että lounaan jälkeen on syytä poistaa sipulinhaju vaikkapa ksylitolipurukumilla ennen asiakastapaamisia!

Ruokavalion monipuolisuus on myös avainasemassa. Syö paljon tuoreita kasviksia, jotka lisäävät syljeneritystä ja auttavat huuhtelemaan bakteereja pois. Omena on oiva välipala myös tästä näkökulmasta. Kanelikin toimii yllättävän hyvin luonnollisena suunraikastajana.

Kun suu kuivuu

Sylki on suun puolustaja pahoja bakteereja vastaan. Jos syljeneritys on vähäistä, bakteerit pääsevät helpommin riehumaan ja aiheuttamaan pahaa hajua. Kuivan suun taustalla voi olla monia syitä: tietyt lääkitykset, sairaudet, hormonaaliset muutokset, stressi ja tietysti liian vähäinen juominen.

Oma strategiani kuivan suun voittamiseen on yksinkertainen: juon riittävästi vettä pitkin päivää, aamusta iltaan. Lasillinen vettä ensitöikseni, toinen lounaan jälkeen, kolmas työpäivän päätteeksi ja niin edelleen. Kannan aina vesipulloa mukanani, se muistuttaa tasaisesta nesteytyksestä.

Apteekista löytyy myös erilaisia kuivan suun tuotteita, kuten geelejä ja suihkeita, jotka voivat tuoda helpotusta. Jos kuiva suu on jatkuva vaiva, kannattaa keskustella lääkärin tai hammaslääkärin kanssa, sillä kyse voi olla jonkin perussairauden oireesta.

Tupakka ja alkoholi kuriin

Tupakointi on yksi pahanhajuisen hengityksen päävihollisista. Tupakan kemikaalit itsessään haisevat pahalle ja lisäksi tupakointi kuivattaa suuta ja ärsyttää ikeniä. Samalla se heikentää makuaistia, jolloin oman hengityksen löyhkää ei välttämättä edes huomaa.

Tiedän kokemuksesta, miten vaikea tupakasta on päästä eroon. Itse kävin pitkään kamppailua tupakkariippuvuuden kanssa. Lopulta onnistuin lopettamaan nikotiinikorvaustuotteiden ja vertaistuen avulla. Tie ei ollut helppo, mutta se kannatti – nyt hengitän huomattavasti raikkaampana!

Alkoholi puolestaan kuivattaa suun limakalvoja ja lisäksi monissa juomissa on runsaasti sokeria, mikä ruokkii bakteerien kasvua. En silti sano, että alkoholista pitäisi luopua kokonaan. Kohtuus on avainsana tässäkin: lasillinen viiniä silloin tällöin ei haittaa, mutta humalahakuinen juominen kerta toisensa jälkeen käy kyllä hengityksen päälle.

Mitä jos taustalla on sairaus?

Joskus pahanhajuisen hengityksen takana piilee jokin sairaus tai terveydellinen häiriö. Esimerkiksi nielutulehdus, keuhkoputkentulehdus, diabetes ja refluksitauti voivat tehdä hengityksestä epämiellyttävän hajuista.

Jos siis huomaat pahanhajuisen hengityksen jatkuvan hyvästä suuhygieniasta ja elämäntavoista huolimatta, on syytä hakeutua lääkärin puheille. Älä turhaan jää odottelemaan oireiden kanssa, vaan selvitä mistä on kyse. Itselläni todettiin kerran krooninen sivuontelotulehdus hengitysongelmien syyksi – hoito tepsi ja pian taas henki kulki redfresh!

Onneksi useimmat sairaudet ovat hoidettavissa kun ne vain huomataan ajoissa. Kattavat terveystarkastukset tasaisin väliajoin ovat hyvä tapa seurata kokonaisvaltaista hyvinvointia ja bongata alkavat vaivat ennen kuin ne muuttuvat vakaviksi.

Pähkinänkuoressa

Pahanhajuisen hengityksen syyt ovat moninaiset – suuhygieniasta ruokavalioon, elämäntavoista tiettyihin sairauksiin. Useimmiten ratkaisu löytyy huolellisesta hampaiden harjauksesta, monipuolisesta syömisestä, riittävästä juomisesta ja tupakan sekä alkoholin välttämisestä.

Tärkeintä on olla armollinen itselleen. Meillä kaikilla on välillä huonompia hengityspäiviä, se on ihan luonnollista. Olennaista on kiinnittää asiaan huomiota ja tehdä pieniä tekoja oman terveyden ja hyvinvoinnin eteen joka päivä.

Toivotan sinulle railakkaita hengityshetkiä nyt ja aina!

Jätä kommentti