Miksi liikunta on tärkeää? Avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Kirjoittanut: Sanna
miksi liikunta on tärkeää

Oletko koskaan miettinyt, mikä on se taikasana, joka yhdistää fyysisen terveyden, henkisen hyvinvoinnin ja onnellisemman elämän? Se on liikunta! Säännöllinen fyysinen aktiivisuus on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joka ulottuu kehon ja mielen syvimpiin sopukoihin.

Mutta tiedätkö, mitä kaikkea liikunta todella tekee sinulle? Se ei ole vain hien pintaan nostattamista ja lihasten jumppaamista. Liikunnan vaikutukset ovat paljon moniulotteisempia ja syvällisempiä kuin uskommekaan. Jatka lukemista, niin avaan sinulle liikunnan ihmeellisen maailman saloja!

Keho kiittää kun liikut

Aloitetaan perusteista: liikunnan fyysisistä hyödyistä. Kun huhkit ja puhkit säännöllisesti, kehosi alkaa muuttua sisältä ja ulkoa. Sydämesi vahvistuu ja jaksaa pumpata verta tehokkaammin. Keuhkosi vetävät enemmän happea, joka kulkeutuu pirteänä virtana joka soluun. Lihaksesi kasvavat ja kiinteytyvät, luustosi vahvistuu. Painosi pysyy kurissa ja jaksat paremmin arjen haasteissa.

Mutta se ei ole kaikki. Liikunta on myös luonnon oma lääke moneen vaivaan. Se ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, osteoporoosia ja jopa tiettyjä syöpiä. Kun hikoilet, kehosi erittää hormoneja kuten endorfiineja, jotka toimivat luonnollisina kivunlievittäjinä ja hyvän olon tuojina. Säännöllinen liikunta auttaa myös pitämään verenpaineen ja kolesterolin kurissa.

Itse olen huomannut, miten jo muutaman viikon treenaamisen jälkeen jaksan paremmin, hengästyn vähemmän portaita noustessa ja tunnen itseni energisemmäksi. Keho on kuin hyvin öljytty kone, joka toimii sutjakammin liikunnan ansiosta. Ja mikä parasta, hyvä olo näkyy myös ulospäin pirteämpänä olemuksena ja kuulaampana ihona!

Mieli lepää liikkuessa

Liikunnan hyödyt eivät rajoitu vain fyysiseen terveyteen. Itse asiassa yksi suurimmista eduista on sen vaikutus mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Kun liikut, aivosi erittävät serotoniinia ja dopamiinia, jotka tunnetaan onnellisuushormoneina. Ne kohottavat mielialaa, lievittävät stressiä ja ahdistusta sekä auttavat rentoutumaan.

Oletko koskaan tuntenut sitä ihanaa olotilaa rankemman treenin jälkeen? Sitä kutsutaan runner’s highksi, mutta sen voi saavuttaa muullakin liikunnalla kuin juoksemalla. Kyse on endorfiinien tulvasta, joka saa olon tuntumaan epätodellisen hyvältä ja rentoutuneelta. Itselläni tuo fiilis tulee usein pitkän lenkin tai tanssitunnin jälkeen. Tuntuu kuin kaikki murheet ja stressi olisi pyyhkiytynyt pois – olen vain minä, hiki ja hymy!

Liikunta auttaa myös keskittymään paremmin, muistamaan asioita helpommin ja oppimaan nopeammin. Se ikään kuin virkistää aivoja ja tuo ajatuksiin selkeyttä. Kun itse jumitun työpöydän ääressä, lähden usein pienelle kävelylenkille. Palatessa oivallukset tuntuvat junnaavan heti paremmin ja saan enemmän aikaan.

Liikunta yhdistää meidät

Yksi liikunnan hienoimmista puolista on sen sosiaalinen ulottuvuus. Liikkua voi toki yksinkin, mutta usein se on hauskempaa porukassa. Yhteinen lenkki ystävän kanssa, joukkuelajin riemu tai vaikkapa tanssitunnin yhteisöllisyys tuovat elämään iloa ja merkityksellisyyttä. Liikunnan kautta voi löytää uusia ystäviä, jotka jakavat saman intohimon.

Itselleni tärkein liikuntamuoto on jooga. Rakastan sen yhteisöllistä tunnelmaa: vaikka jokainen tekee harjoitusta omalla matollaan, olemme silti yhdessä, jaamme saman hengityksen ja liikkeen. Tunnen kuuluvani porukkaan, jossa vallitsee hyväksyntä ja kannustus. Samalla saan itselleni rauhaa ja aikaa olla oman kehoni ja mieleni kanssa.

Liikunta onkin mitä mainioin tapa hoitaa ihmissuhteita ja omaa itseään samalla kertaa. Puolison kanssa tehty sunnuntaikävely, lasten kanssa pelattu jalkapallo tai mummon kanssa jumpattu tuolijumppa lujittavat läheisyyttä ja tuovat päivään piristävää puhuria. Liikkeelle voi lähteä yhdessä, vaikka kunto ja mielenkiinnon kohteet olisivat erilaiset. Tärkeintä on yhteinen tekemisen ilo!

Miten aloittaa liikunnan ilo?

Jos liikunta ei vielä kuulu arkirutiineihisi, ei hätää. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! Aloita pienesti, kuuntele kehoasi ja etsi itsellesi mieluisia liikuntamuotoja. Kävely on aina hyvä startti – ota vaikka minun tapaan pieni lenkki lounastauolla. Tai kokeile jotain uutta, josta olet aina haaveillut, vaikkapa tanssia tai kiipeilyä.

Tärkeintä on löytää lajeja, jotka tuntuvat itsestä kivoilta. Liikkumisen ei tarvitse olla verenmaku suussa rehkimistä, vaan se saa olla hauskaa ja nautinnollista. Itse rakastan pitää vaihtelua yllä: joinain päivinä käyn kuntosalilla, toisina joogaan tai lähden frisbeegolfaamaan. Kuuntelen miltä kehossani tuntuu ja mikä vetää puoleensa.

Tavoitteena on tehdä liikunnasta luonteva osa arkea, kuten hampaiden harjauksesta tai kaupassa käynnistä. Kun treenaaminen muuttuu rutiiniksi, kynnys lähteä liikkeelle madaltuu. Kalenterista voi varata aikaa liikunnalle kuin mille tahansa tärkeälle menolle. Itse varaan aina sunnuntait pitkille vaelluksille luonnossa – ne ovat viikon kohokohtia!

Lopuksi

Toivottavasti tämä sukellus liikunnan ihmeelliseen maailmaan sai sinut innostumaan ja oivaltamaan jotain uutta! Liikunta todellakin on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joka ravitsee niin kehoa, mieltä kuin ihmissuhteitakin. Se on luonnon oma lääke, joka tekee meistä vahvempia, onnellisempia ja elinvoimaisempia.

Muista, että jokainen askel on askel parempaan oloon. Liikkuessa ei tarvitse suorittaa tai olla paras. Tärkeintä on ilo ja hyvä mieli – ne tekevät liikunnastakin kestävän tavan. Anna itsellesi lupa nauttia, hengästyä, hikoilla ja nauraa. Keho ja mieli kyllä kiittävät!

Toivon, että löydät oman tapasi liikkua ja innostua. Ja kun kaipaat treeni-inspiraatiota, palaa ihmeessä tämän artikkelin pariin. Lupaan, että jonain päivänä huomaat liikunnan muuttuneen rakkaaksi rutiiniksi, jota ilman et enää osaisi ollakaan. Liike on elämän merkki – let’s keep moving!

Jätä kommentti