Miksi uni on tärkeää? Mitä kehossa tapahtuu kun nukut?

Kirjoittanut: Sanna
miksi uni on tärkeää

Uni on meille kaikille tuttua ja jokapäiväistä, mutta samalla se on täynnä mysteerejä. Nukkuessamme kehossamme ja mielessämme tapahtuu paljon sellaista, mistä emme ole tietoisia. Uni on paljon muutakin kuin vain silmien ummistamista ja sängyssä löhöilyä – se on aikaa, jolloin keho ja mieli latautuvat, korjaavat itseään ja järjestävät päivän tapahtumia.

Mutta mitä unessa oikeastaan tapahtuu? Miksi se on niin tärkeää hyvinvoinnillemme? Ja miten voimme maksimoida unen salaiset voimat? Sukella kanssani unen ihmeelliseen maailmaan ja ota selville!

Uni on kehon huoltoaikaa

Kun painat pään tyynyyn ja vaivut uneen, kehosi pääsee vihdoin lepotilaan. Tai niinhän voisi luulla – todellisuudessa uni on kehollesi kaikkea muuta kuin passiivista aikaa. Nukkuessa käynnistyy valtava joukko tärkeitä fysiologisia prosesseja, jotka huoltavat ja korjaavat kehoasi.

Ensinnäkin, uni on elintärkeää immuunijärjestelmän toiminnalle. Nukkuessa elimistö tuottaa sytokiinejä, proteiineja jotka auttavat torjumaan tulehduksia ja infektioita. Riittävä uni on siis avain vastustuskyvyn ylläpitämiseen – siksi flunssa iskee helpommin valvomisen jälkeen. Itse pyrin aina pitämään kiinni 7-8 tunnin yöunista etenkin flunssakaudella.

Uni on myös hormonituotannon aktiivisinta aikaa. Nukkuessa erittyy esimerkiksi kasvuhormonia, joka on tärkeää kudosten uusiutumiselle ja lihasten palautumiselle. Samoin kortisolin, ”stressihormonin” tasot laskevat unen aikana. Tasapainoinen hormonitoiminta on avain fyysiseen hyvinvointiin, ja siihen tarvitaan riittävästi laadukasta unta.

Ehkä yllättävintä on, että myös aivot puhdistuvat unen aikana. Nimittäin aivoissa on oma ”viemärijärjestelmänsä”, glymfaattinen järjestelmä, joka aktivoituu erityisesti syvän unen vaiheessa. Se huuhtelee aivoista pois haitallisia aineenvaihduntatuotteita, kuten amyloidia, jota kertyy Alzheimerin taudissa. Uni on siis aivojen suursiivouksen aikaa!

Mieli lepää ja jäsentyy unessa

Unen aikana ei vain keho lataudu, vaan myös mieli käy ylikierroksilla – mutta hyvällä tavalla. Nukkuessa aivot nimittäin prosessoivat päivän tapahtumia, järjestävät muistoja ja työstävät tunteita. Uni on mielen huoltoaikaa, joka on välttämätöntä psyykkiselle hyvinvoinnille.

Erityisen tärkeää on REM-uni eli vilkeuni, jota näemme etenkin aamuyöstä. Vilkeunen aikana aivot ovat lähes yhtä aktiiviset kuin valveilla ollessa – siksi näemme unia! Itse näen usein hyvin eläviä, jopa hullunkurisia unia juuri aamuyön tunteina. Unien merkitystä ei vielä täysin ymmärretä, mutta niiden uskotaan auttavan muistojen konsolidaatiossa ja tunnekokemusten käsittelyssä.

Myös syvä uni eli hidasaaltouni on tärkeää mielelle. Syvässä unessa aivosähkökäyrä hidastuu ja aivot ”lepäävät” aktiivisemman toiminnan jälkeen. Syvä uni onkin tärkeää etenkin oppimisen ja muistin kannalta. Itse huomaan aina, että hyvin nukutun yön jälkeen ajatukseni ovat kirkkaampia ja muistan paremmin asioita.

Riittämätön uni sen sijaan saa mielen sekaisin. Väsyneenä olemme ärtyneempiä, keskittymiskykymme herpaantuu ja päätöksentekokyky heikkenee. Univaje onkin yhteydessä esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen ja muihin mielenterveyden häiriöihin. Omasta kokemuksestani tiedän, että jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen maailma tuntuu synkemmältä paikalta.

Kuinka maksimoida unen hyödyt?

Jotta saisimme kaiken irti unen salaisista voimista, meidän on kiinnitettävä huomiota sekä unen määrään että laatuun. Useimmat aikuiset tarvitsevat 7-9 tuntia unta joka yö. Itse tähtään aina siihen kultaiseen kahdeksaan tuntiin – silloin tiedän olevani parhaimmillani seuraavana päivänä.

Pelkkä tuntimäärä ei kuitenkaan riitä, vaan myös unen laadun on oltava kohdallaan. Laadukas uni tarkoittaa sitä, että käymme läpi kaikki unen vaiheet sopivassa suhteessa: kevyen unen, syvän unen ja vilkeunen. Unta voivat häiritä monet tekijät, kuten stressi, alkoholi, kofeiini, epäsäännöllinen unirytmi ja huono nukkumisympäristö.

Nukkumisympäristö onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä hyvän unen kannalta. Makuuhuoneen tulisi olla pimeä, viileä ja rauhallinen. Itse suosin silmälappuja ja korvatulppia varmistaakseni täydellisen pimeyden ja hiljaisuuden. Myös mukava sänky ja sopivat petivaatteet ovat tärkeitä – itse rakastan luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa ja pellavaa.

Myös unirytmin säännöllisyys on tärkeää. Kehomme noudattaa noin 24 tunnin vuorokausirytmiä, jota säätelee aivojen ”keskuskello”. Kun heräämme ja käymme nukkumaan suunnilleen samaan aikaan joka päivä, sisäinen kellomme pysyy tahdissa ja uni maistuu paremmin. Itse pyrin pitämään kiinni säännöllisistä nukkumaanmenoajoista myös viikonloppuisin.

Unta voi edistää myös rauhoittumisella ennen nukkumaanmenoa. Itse tykkään tehdä iltaisin joogaa, lukea tai kuunnella rauhoittavaa musiikkia. Kaikki keinot, jotka auttavat päästämään irti päivän stressistä ja virittävät kehon ja mielen levollisuuteen, ovat avuksi. Tärkeintä on löytää itselle sopivat rutiinit ja pitää niistä kiinni.

Uni on ystäväsi

Toivottavasti tämä artikkeli on avannut sinulle unen salaista maailmaa ja saanut sinut ymmärtämään, miksi uni on niin tärkeää hyvinvoinnillemme. Uni todella on kehon ja mielen huoltoaikaa, jolloin tapahtuu valtavasti tärkeitä prosesseja. Se on aikaa, jolloin lataamme akkumme, puhdistumme kuonasta ja järjestämme ajatuksemme.

Samalla uni on myös nautinnon ja levon aikaa. Se on hetki, jolloin saamme irtautua arjen vaatimuksista, paineista ja hälinästä. Nukkuessamme olemme vapaita olemaan juuri sitä mitä olemme – haavoittuvaisia, uneksivia, lepääviä ihmisiä. Uni on lahja, joka meidän tulisi ottaa vastaan kiitollisina joka päivä.

Joten anna itsellesi lupa nukkua riittävästi ja hyvin. Tee unesta prioriteetti ja varjele sitä kuin arvokasta aarretta. Kuuntele kehoasi ja mieltäsi – ne kyllä kertovat, milloin tarvitset enemmän unta. Äläkä tunne syyllisyyttä päiväunista tai viikonloppujen nukkumaanmenosta – ne ovat tärkeitä hetkiä palautumisen kannalta.

Muista, että jokainen meistä on yksilö myös unen suhteen. Toiset ovat aamuvirkumpia, toiset yökyöpeleitä. Toisille 7 tuntia riittää, toiset tarvitsevat 9 tuntia ollakseen parhaimmillaan. Etsi oma unirytmisi ja tapasi nukkua – se on avain hyvinvointiisi.

Toivon, että nukut tänäkin yönä hyvin ja heräät huomenna virkistyneenä, valmiina kohtaamaan uuden päivän. Uni on ystäväsi – kohtele sitä sellaisena, niin se kantaa sinua läpi elämän myötä- ja vastoinkäymisissä. Hyvää yötä ja kauniita unia!

Jätä kommentti