Mitä nikotiini tekee? Lumous ja varjopuolet

Kirjoittanut: Sanna
mitä nikotiini tekee

Nikotiini on yksi maailman yleisimmin käytetyistä riippuvuutta aiheuttavista aineista. Tupakkatuotteiden nikotiini imeytyy nopeasti keuhkoista verenkiertoon ja kulkeutuu aivoihin vain sekunneissa. Siellä se tarttuu reseptoreihin, jotka vapauttavat dopamiinia – mielihyvän välittäjäainetta.

Tämän ”palkinnon” takia nikotiini koukuttaa niin monia. Mutta mitä muuta se tekee kehossamme?

Tässä artikkelissa pureudumme nikotiinin vaikutuksiin niin aivoissa, mielialassa kuin fyysisessä terveydessä. Myös omakohtaisia kokemuksiani jaan rehellisesti – itsekin nimittäin kamppailen yhä nikotiiniriippuvuuden kanssa.

Aivoriihi nikotiinin vaikutuksista

Nikotiinin vaikutukset aivoihin ovat moninaisia ja osin ristiriitaisia. Toisaalta se stimuloi ja piristää, toisaalta aiheuttaa myös ahdistusta ja levottomuutta. Riippuvuus perustuu dopamiinin lisäksi muidenkin välittäjäaineiden, kuten serotoniinin ja noradrenaliinin, vapautumiseen.

Itselleni nikotiini toi aluksi lähinnä hyvänolontunnetta ja tarkkaavuuden terävöitymistä. Opiskellessa tupakkatauot auttoivat keskittymään paremmin. Myöhemmin huomasin kääntöpuolen: jos en saanut annostani, olo kävi rauhattomaksi ja ärtyisäksi. Ajatukset pyörivät vain seuraavassa tupakassa.

Pitkällä tähtäimellä nikotiini voi heikentää muistia ja oppimiskykyä. Se muokkaa aivojen mielihyväratoja pysyvästi, minkä takia vieroitusoireet voivat olla niin voimakkaita. Samalla se lisää riskiä mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen.

Mielialamyrskyt hallussa?

Nikotiinin vaikutukset mielialaan ovat paradoksaaliset: toisaalta se kohottaa mielialaa hetkellisesti, toisaalta lisää stressiä ja ahdistusta pidemmällä tähtäimellä. Tämä johtuu nikotiinin kyvystä häiritä aivojen luonnollista palkitsemisjärjestelmää.

Oma kokemukseni on, että tupakointi toi aluksi helpotusta stressitilanteisiin. Tauot auttoivat irtautumaan hetkeksi arjen paineista. Mutta ajan myötä huomasin olevani entistä kireytyneempi ilman säännöllisiä nikotiiniannoksia. Tupakasta tuli ikään kuin selviytymiskeino, jota ilman pärjääminen oli vaikeaa.

Vasta vieroituksessa ymmärsin, miten voimakkaasti olin nikotiinin otteessa. Mieli teki alati tupakkaa, kehon valtasi ahdistus ja ärtyisyys. Tuntui mahdottomalta pysyä rauhallisena ilman totuttua annostani. Nikotiini oli kaapannut palkitsemisjärjestelmäni enkä enää hallinnut fiiliksiani.

Kehossa kytee

Nikotiinilla on tietenkin myös monia fyysisiä vaikutuksia. Se kiihdyttää sydämen sykettä ja nostaa verenpainetta. Vaikutukset ovat yleensä lyhytaikaisia, mutta voivat olla silti haitallisia, etenkin jos kärsit sydän- ja verisuonitaudeista.

Yksi näkyvimmistä seurauksista minulle oli ihon kunnon heikkeneminen. Tupakan kemikaalit vähensivät ihon elastisuutta ja aiheuttivat ennenaikaista vanhenemista. Vinkit hampaisiinkin ilmestyivät ajan myötä – eikä hengitys tuoksunut ruusuille!

Nikotiini supistaa myös verisuonia, mikä voi heikentää ääreisverenkiertoa. Sormet ja varpaat saattavat muuttua kylmiksi ja sinertäviksi. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa kudosvaurioihin ja haavojen hitaaseen paranemiseen.

Erityisesti tupakoidessa nikotiinin riskit kertautuvat. Tupakansavu sisältää tuhansia kemikaaleja, jotka lisäävät syöpäriskiä ja aiheuttavat keuhkosairauksia. Itse sain keuhkoahtaumataudin diagnoosin vain 30-vuotiaana – se oli kova paikka, mutta sysäsi minut viimein kohti savutonta elämää.

Irti nikotiinin ikeestä

Nikotiinin moninaiset vaikutukset kehoon ja mieleen eivät ole mikään ylpeyden aihe. Silti koukku pitää monia tiukassa otteessaan, kuten itseänikin vuosikausia. Vieroittautuminen on kova työ, mutta se kannattaa. Oma elämänlaatuni on parantunut huimasti savuttomana.

Irtiottoja on monenlaisia. Itse leikkasin kerralla, toiset vähentävät pikkuhiljaa. Korvaustuotteet, kuten nikotiinipurukumi ja -laastari, voivat auttaa fyysisiin vieroitusoireisiin. Vertaistuki on myös kullanarvoista – yksin on vaikea pärjätä, mutta porukassa motivaatio pysyy yllä.

Lopettaminen ei tapahdu hetkessä, retkahduksiakin sattuu. Tärkeintä on olla armollinen itselleen ja pitää katse tavoitteessa. Pienin askelin pääsee pitkälle. Päivä kerrallaan, hetki kerrallaan.

Loppujen lopuksi

Nikotiini on petollinen aine, joka lupaa hetkellistä mielihyvää, mutta vie lopulta enemmän kuin antaa. Sen vaikutukset ulottuvat niin mieleen kuin fyysiseen terveyteen, aiheuttaen riippuvuutta ja terveyshaittoja.

Tiedän kokemuksesta, miten vaikeaa on päästää irti. Nikotiini on ollut seuralaiseni vuosia, vaikka järki sanookin, että hyötyä siitä ei ole. Vieroittautuminen on elämäni kovimpia kamppailuja, mutta samalla myös palkitsevimpia.

Jos sinäkin painit riippuvuuden kanssa, muista, ettet ole yksin. Apua on tarjolla ja jokaisella on oma reittinsä kohti savutonta elämää. Unelmoi siitä päivästä, kun et enää ole orja aineelle. Se päivä on mahdollinen – niin minulle kuin sinullekin.

Jätä kommentti