Miten meditoida? Löydä tie itsesi rauhoittamiseen

Kirjoittanut: Sanna
miten meditoida

Oletko kiinnostunut kokeilemaan meditaatiota, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa? Ei hätää, olet tullut oikeaan paikkaan!

Olen itse harjoittanut meditaatiota jo vuosia ja huomannut sen lukuisat hyödyt omassa elämässäni.

Haluankin nyt jakaa sinulle parhaat vinkkini, joiden avulla pääset alkuun oman meditaatioharjoituksesi kanssa.

Miksi meditoida?

Ennen kuin sukellat syvemmälle meditaation maailmaan, on hyvä ymmärtää, mitä kaikkea se voi sinulle tarjota. Itse olen huomannut, että säännöllinen meditointi auttaa vähentämään stressiä, selkeyttää ajatuksia ja parantaa keskittymiskykyä. Meditaatio on myös loistava tapa oppia tuntemaan itseään paremmin ja lisätä itsetietoisuutta.

Meditaatio ei ole pelkästään mielen harjoitus, vaan sillä on tutkitusti myös monia fyysisiä terveyshyötyjä. Se voi alentaa verenpainetta, vahvistaa immuunijärjestelmää ja jopa helpottaa kroonista kipua. Ei siis ihme, että meditaatiosta on tullut niin suosittua viime vuosina!

Luo itsellesi sopiva meditaatiotila

Yksi tärkeimmistä asioista onnistuneen meditaatioharjoituksen kannalta on rauhallisen ja mukavan tilan löytäminen. Varaa itsellesi paikka, jossa voit olla häiriöttä ja rentoutua täysin. Se voi olla nurkkaus makuuhuoneessa, hiljainen puiston penkki tai vaikka oma meditaatiohuone, jos sellaisen olet onnistunut järjestämään.

Itse pidän meditaatiotilassani aina mukavia tyynyjä, joilla istua tai maata mukavasti. Saatan polttaa hieman suitsukkeitakkin luomaan rentouttavaa tunnelmaa. Pääasia on, että tila tuntuu sinusta hyvältä ja kutsuvalta. Kokeile rohkeasti erilaisia sisustuselementtejä ja löydä juuri sinulle sopiva kombinaatio!

Aloita yksinkertaisista harjoituksista

Meditaatio voi aluksi tuntua hankalalta, mutta muista, että olet vasta aloittelija. Älä vaadi itseltäsi liikaa, vaan lähde liikkeelle helpommista harjoituksista. Hyvä perustekniikka on keskittyä hengitykseen. Istu mukavasti, sulje silmäsi ja hengitä syvään. Keskity siihen, miltä ilma tuntuu kulkiessaan sisään ja ulos.

Toinen yksinkertainen harjoitus on kehoskannaus. Käy mielessäsi läpi koko kehosi varpaista päähän asti. Tunnustele, miltä missäkin kohtaa tuntuu. Onko jossain jännitystä tai painetta? Hengitä tietoisesti kireisiin kohtiin ja anna jännityksen laueta.

Itse tykkään myös harjoituksesta, jossa toistan mielessäni jotain rauhoittavaa sanaa tai fraasia, kuten ”rauha” tai ”olen turvassa”. Se auttaa tyhjentämään ajatukset ja keskittymään olennaiseen. Kokeile eri tekniikoita ja löydä itsellesi sopivimmat!

Rakenna meditaatiosta säännöllinen tapa

Jos haluat saada meditaatiosta täyden hyödyn irti, siitä kannattaa tehdä säännöllinen osa arkeasi. Itse meditoin joka aamu heti herättyäni. Se on minulle täydellinen tapa aloittaa päivä rauhallisissa tunnelmissa. Jotkut tykkäävät meditoida illalla ennen nukkumaanmenoa. Kokeile eri ajankohtia ja katso, mikä tuntuu sinusta luontevimmalta.

Vaikka tavoitteena olisikin päivittäinen meditaatio, älä syyllistä itseäsi, jos joskus jää välistä. Elämä on välillä kiireistä ja kaikkeen ei aina jaksa. Tärkeintä on armollisuus itseä kohtaan. Meditaatio voi olla myös lyhyt parin minuutin hengähdystauko päivän keskellä juuri silloin, kun sitä eniten kaipaa.

Lopuksi

Toivottavasti tämä opas auttoi sinua hahmottamaan, mistä meditaatiossa on kyse ja miten pääset alkuun. Muista, että harjoitus tekee mestarin – myös meditoinnissa. Aloita pienin askelin, ole kärsivällinen itsellesi ja nauti matkasta kohti syvempää itsetuntemusta ja sisäistä rauhaa.

Omalla meditaatiopolullani olen oppinut valtavasti itsestäni ja elämästä ylipäänsä. Meditaatio on tuonut elämääni tasapainoa, iloa ja merkityksellisyyttä. Uskon, että se voi tehdä saman myös sinulle. Joten sulje silmäsi, hengitä syvään ja lähde rohkeasti tutkimusmatkalle oman mielesi syövereihin. Ihanaa meditointia!

Jätä kommentti