Miten nukahtaa helposti? 5 vinkkiä parempaan uneen

Kirjoittanut: Sanna
miten nukahtaa helposti

Pyöritkö usein sängyssä tuntikausia löytämättä unen päästä kiinni?

Olet väsynyt mutta mielesi laukkaa, etkä millään saa aivoja rauhoittumaan. Aamulla heräät entistäkin nuutuneempana, ja koko päivä tuntuu takkuamiselta.

Jos tämä kuulostaa tutulta, et ole yksin. Uniongelmat ovat hyvin yleisiä, mutta onneksi niihin on olemassa monenlaisia luonnollisia helpotuskeinoja.

Tässä muutamia hyväksi havaitsemiani vinkkejä, joiden avulla opit nukahtamaan helpommin ja nukkumaan paremmin.

1. Luo itsellesi unirituaalit

Unta odotellessa sängyssä pyörimisen sijaan kannattaa luoda itselleen rauhoittavia iltarutiineja, jotka valmistavat kehon ja mielen uneen. Aloita himmennys jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sammuta kirkkaat valot, laita puhelin ja tietokone kiinni, ja tee jotain rentouttavaa. Lue kirjaa, kuuntele rauhallista musiikkia tai joogaile kevyesti.

Minulle toimii parhaiten lämmin kylpy iltaisin. Lisään kylpyveteen pari tippaa laventelin eteeristä öljyä, jolla on tunnetusti rauhoittava vaikutus. Kylvyn jälkeen nautin vielä kupin kamomillateetä, joka sekin edistää uneliaisuutta. Toinen hyvä rituaali on kirjoittaa päivän päätteeksi kiitollisuuspäiväkirjaa. Kun keskityt iltojen hyvin asioihin huolten märehtimisen sijaan, mieli asettuu levollisempana yöunille.

2. Tee makuuhuoneestasi unen keidas

Nukkumisympäristöllä on yllättävän suuri merkitys unen laatuun. Makuuhuoneen tulisi olla viileä, pimeä ja rauhallinen. Investoi hyvään sänkyyn, patjaan ja tyynyihin, jotka tukevat vartalosi luonnollista asentoa. Pidä vuodevaatteet puhtaina ja miellyttävän tuntuisina.

Vältä tuomasta makuuhuoneeseen mitään ylimääräisiä virikkeitä. Työpöydän, television tai puhelimen räplääminen sängyssä sekoittaa aivot luulemaan, että vuode on valveillaolon paikka. Opettele yhdistämään sänky vain uneen ja seksiin, niin mielesi rauhoittuu paremmin yöpuulle.

3. Hengitä itsesi uneen

Jos uni ei vain tule, älä jää pyörimään sänkyyn turhautuneena. Nouse ylös, mene toiseen huoneeseen ja tee jotain rentouttavaa noin parinkymmenen minuutin ajan. Lue lehteä himmeässä valossa, venyttele rauhallisesti tai tee muutama tietoinen hengitysharjoitus.

Itse suosin 4-7-8-hengitystekniikkaa. Hengitä sisään nenän kautta neljään laskien, pidätä hengitystä seitsemään laskien ja päästä sitten ilma ulos suun kautta kahdeksaan laskien. Toista muutaman kerran, kunnes hengityksesi tasaantuu ja olosi rauhoittuu. Tämä yksinkertainen harjoitus on pelastanut monta muuten unettomaksi jäänyttä yötä!

4. Vältä piristeitä ja raskaita aterioita iltaisin

Kofeiini on monelle tarpeen aamuisen heräämisen tueksi, mutta iltaa kohden sen nauttimista kannattaa välttää viimeiseen asti. Kahvi, tee, kolajuomat ja tumma suklaa voivat piristää aivoja vielä tuntikausia nauttimisen jälkeen. Jos olet herkkä kofeiinin vaikutuksille, jätä se kokonaan pois ainakin kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Myös raskaat, rasvaiset tai sokeripitoiset iltapalat voivat häiritä unta. Vatsaa ei kannata täyttää ihan ääriään myöten juuri ennen peiton alle painumista. Jos nälkä yllättää, napostele vaikka banaani, kourallinen pähkinöitä tai lasi lämmintä maitoa. Nämä sisältävät luontaista melatoniinia ja tryptofaania, jotka auttavat uneen vaipumisessa.

5. Kokeile rentoutumista ja meditaatiota

Jos stressi, huolet tai levottomat ajatukset pitävät sinut hereillä yöstä toiseen, syvään rentoutumiseen tähtäävät menetelmät voivat olla suureksi avuksi. Progressiivinen lihasrentoutus, joogaan pohjautuvat hengitys- ja mielikuvaharjoitukset tai ohjatut meditaatiot auttavat rauhoittamaan sekä kehon että mielen.

Netistä löytyy paljon ilmaisia rentoutumisharjoituksia, mutta myös sovelluksia kuten Calm tai Headspace voi ladata puhelimeen. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että säännöllisesti tehtynä nämä harjoitukset todellakin tepsivät. Kun opit päästämään irti päivän stressistä ja huolista edes hetkeksi ennen nukkumaanmenoa, unenlahjakin tuppaa löytymään helpommin.

Lopuksi

Uniongelmat ovat kiusallisia mutta eivät ylitsepääsemättömiä. Toivottavasti löysit näistä vinkeistä uusia keinoja, joiden avulla unikin alkaa maistua paremmin. Muista, että jokainen meistä on yksilö – mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi kaikille. Ole siis kärsivällinen ja lempeä itsellesi, kun kokeilet eri konsteja.

Itsekin taivalsin pitkään unettomuuden kanssa, mutta pikkuhiljaa vinkkejä testaamalla ja soveltamalla löysin itselleni sopivimmat rutiinit. Nykyään pääsen useimpina iltoina unten maille suhteellisen sujuvasti.

Vaikka joskus uni vielä kiukuttelisikin, tiedän kokeilemani menetelmät hyviksi ja luotan siihen, että huonompikin yö menee aikanaan ohi.

Toivon, että säkin löydät oman polkusi parempiin yöuniin – kiireetöntä ja armollista matkaa sinne!

Jätä kommentti