Miten vähentää stressiä – 5 vinkkiä parempaan oloon

Kirjoittanut: Sanna
miten vähentää stressiä

Stressi on valitettavasti monelle meistä liiankin tuttu seuralainen nykyajan hektisessä maailmassa.

Jatkuva kiire, paineet ja huolet alkavat helposti kasaantua harteillemme, kunnes olemme täysin uupuneita.

Olen itse kamppaillut stressin kanssa paljon, mutta onneksi olen myös löytänyt tehokkaita keinoja sen kesyttämiseen. Tässä viisi vinkkiäni, joiden avulla opit hallitsemaan stressiä luonnollisesti.

1. Hengitä syvään ja tietoisesti

Kun stressi iskee, hengityksemme muuttuu usein pinnalliseksi ja katkonaiseksi. Syvään hengittäminen on yksinkertainen mutta tehokas tapa rauhoittaa kehoa ja mieltä. Sulje silmäsi ja hengitä hitaasti sisään nenän kautta. Tunne, kuinka ilma täyttää keuhkosi ja vatsasi kohoaa. Pidätä hengitystä hetki ja päästä sitten ilma rauhallisesti ulos suun kautta. Toista muutaman kerran, kunnes olosi alkaa tasaantua.

Syvähengitystä voi harjoittaa missä ja milloin vain. Itse hengittelen tietoisesti aina ennen tärkeitä palavereita tai haastavien työtehtävien aloittamista. Se auttaa keräämään ajatukset ja löytämään sisäisen keskipisteen kiireenkin keskellä.

2. Löydä oma tapasi liikkua

Liikunta on yksi parhaista stressinlievittäjistä. Kun hikoilet ja hengästyt, keho vapauttaa endorfiineja, jotka saavat olosi tuntumaan paremmalta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Säännöllinen liikunta auttaa myös nukkumaan paremmin ja pitämään aivot virkeänä.

Liikunnan ei tarvitse olla mitään extreme-urheilua ollakseen hyödyllistä. Aloita vaikka kävelylenkeistä luonnossa tai joogatunneilta, jos rankempi treeni ei tunnu omalta jutulta. Itse huomaan, että jo puolen tunnin reippailu raittiissa ulkoilmassa saa stressitasot laskemaan ja ajatukset selkenemään. Kokeile eri lajeja ja löydä itsellesi mieluisin tapa hönkiä pahaa oloa pois!

3. Syö hyvin ja monipuolisesti

Stressi saa monet meistä sortumaan epäterveellisiin lohtueväisiin. Rasvainen ja sokerinen ruoka tuo hetken helpotuksen, mutta pidemmän päälle se vain pahentaa stressin oireita. Sen sijaan kannattaa panostaa monipuoliseen, terveelliseen ruokavalioon, joka pitää verensokerin tasaisena ja mielen virkeänä.

Syö säännöllisin väliajoin, äläkä jätä aterioita väliin kiireen keskellä. Suosi kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja laadukkaita proteiineja. Juo tarpeeksi vettä pitkin päivää. Pieni pala tummaa suklaata silloin tällöin piristää sekä mieltä että kehoa. Itse pidän aina terveellisiä välipaloja, kuten pähkinöitä tai tuoreita marjoja, käden ulottuvilla kiireisinäkin päivinä.

4. Varaa aikaa palautumiselle

Jatkuva stressi ilman kunnon lepotaukoja johtaa väistämättä uupumukseen. Siksi on äärimmäisen tärkeää pitää huolta riittävästä palautumisesta. Varaa joka päivä edes hetki aikaa itsellesi ja tee jotain, mikä tuntuu rentouttavalta ja miellyttävältä.

Minulle paras tapa palautua on lukea hyvää kirjaa kupin kuumaa teetä siemaillen. Ystäväni vannoo päiväunien nimeen. Jollekin toiselle palautuminen voi tarkoittaa pitkää kylpyä, rauhallista kävelylenkkiä tai käsitöiden tekemistä. Tärkeintä on, että annat itsellesi luvan levätä ilman huonoa omaatuntoa. Muista, että lepääminen ei ole laiskottelua vaan välttämätöntä jaksamisen kannalta!

5. Puhu jollekin

Kun stressi on kimmoke, kaikki tuntuu helposti ylitsepääsemättömän vaikealta. Silloin voi olla valtava helpotus päästä purkamaan tuntojaan jollekin toiselle. Ystävät, perheenjäsenet tai työkaverit voivat tarjota korvaamattoman tärkeää tukea ja ymmärrystä vaikeina aikoina.

Jos läheisille puhuminen ei tunnu luontevalta, ammattilaisen apu voi olla paikallaan. Terapeutin kanssa voi turvallisesti käydä läpi stressin syitä ja opetella uusia selviytymiskeinoja. Muista, että avun pyytäminen ei ole heikkouden vaan rohkeuden merkki. Yksin ei tarvitse eikä kannata jäädä pyörimään stressin noidankehään.

Lopuksi

Stressi on luonnollinen osa elämää, eikä sitä voi täysin välttää. Voimme kuitenkin opetella suhtautumaan siihen lempeämmin ja etsimään keinoja sen helpottamiseksi. Toivon, että nämä viisi vinkkiä toivat sinulle uusia oivalluksia ja käytännön työkaluja stressin kesyttämiseen.

Itselläni stressinhallinta on edelleen joskus takkuilevaa, mutta harjoituksen myötä siitä on tullut luontevampi osa arkea. Opin joka päivä uutta itsestäni ja siitä, mikä minulle toimii. Sama pätee sinuunkin – ole kärsivällinen itsellesi, kokeile rohkeasti eri metodeja ja iloitse pienistäkin edistysaskelista. Muista, että et ole yksin tässä kamppailussa. Me kaikki ansaitsemme voida hyvin ja elää tasapainoista elämää, ilman jatkuvaa stressiä. Tsemppiä matkaan!

Jätä kommentti